Η δηλητηριώδης ... ζάχαρη ...!

Ο Θεραπευτής

Ζάχαρη: η τοξική συνήθεια

H ζάχαρη μας γλυκαίνει, αλλά στην πραγματικότητα μας δηλητηριάζει! Πολλές μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο καταλήγουν στο ίδιο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα: η αλόγιστη κατανάλωσή της είναι τόσο επιβλαβής για τον οργανισμό όσο το αλκοόλ, η καφεΐνη και το αλάτι.

Η ζάχαρη και τα άλλα πρόσθετα σάκχαρα των επεξεργασμένων τροφών που κατακλύζουν τη διατροφή μας σήμερα μπορεί να είναι τόσο τοξικά όσο το τσιγάρο και το αλκοόλ, προκαλώντας καρδιοπάθειες και καρκίνους, σύμφωνα με νέες επιστημονικές απόψεις. Οι ερευνητές Ρόμπερτ Λαστιγκ, Λόρα Σμιντ και Κλερ Μπρίντις του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας - Σαν Φρανσίσκο σε άρθρο τους με τίτλο «Η τοξική αλήθεια για τη ζάχαρη» στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Nature», αναφέρουν πόσο επιβλαβής είναι για την υγεία και εθιστική για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης, η οποία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς κατά τα τελευταία 50 χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης, του διαβήτη και του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου. Προκαταρκτικές μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης με τον καρκίνο, την πρόωρη γήρανση και την εγκεφαλική άνοια. Ακόμη, θεωρείται εξίσου τοξική για το ήπαρ όπως το αλκοόλ.

Είναι υπεύθυνη για την επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη στο δυτικό κόσμο, καθώς και για αρκετές άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως η καρδιοπάθεια και αρκετές κοινές μορφές καρκίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι απόψεις πολλών εγκρίτων επιστημόνων, όπως μεταξύ άλλων ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, που μας προειδοποιεί ότι «η υπερκατανάλωση ζάχαρης θεωρείται πλέον μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Ο μεγαλύτερος αποδεδειγμένος κίνδυνος από την υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους, που συνδέεται άμεσα με την υπερλιπιδαιμία, την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ορισμένες μορφές καρκίνου, τη χολοκυστοπάθεια και τα θρομβοεμβολικά επεισόδια» και «Γι' αυτό η υπερκατανάλωση ζάχαρης θεωρείται πλέον μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας».

Πηγές: naturanrg.gr (Σ. Μπανούση)

Δημοφιλείς αναρτήσεις