Η φωτογραφία μου
Η κατανόηση της Ιατρικής επιστήμης - τέχνης σηματοδοτεί το ρόλο του Θεραπευτή τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ο ρόλος της Φύσης και η απόλυτη συμμετοχή της στη βασική λειτουργία του οργανισμού δηλαδή το μεταβολισμό αναδεικνύει την εξέχουσα θέση της οξείδωσης, της αντιοξείδωσης και της μοριακής βιολογίας. Η Φύση και ο Θεραπευτής γίνονται ένα μέσα από την κατ' ελάχιστο κατανόηση της Ιατρικής.
Έλεγχος και μελέτη του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού

Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα ... «ασπίδα» του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες ...!


Ο Θεραπευτής

Με ελληνική «υπογραφή» - Τα βιολειτουργικά τρόφιμα «ασπίδα» του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες

Στα βιολειτουργικά τρόφιμα περιλαμβάνεται και το αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη  

Βιολειτουργικά τρόφιμα, εξίσου νόστιμα με τα συμβατικά, δημιουργεί εδώ και περίπου 11 χρόνια η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα μελετούν και παρασκευάζουν βιολειτουργικά τρόφιμα, που λειτουργούν ως «ασπίδα» του ανθρώπινου οργανισμού στις ασθένειες.

Το Εργαστήριο του Τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει ήδη δημιουργήσει το κέικ τυρογάλακτος, ενώ επιτυχημένο θεωρείται και το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ψωμιού, κέικ και άλλων αρτοσκευασμάτων.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο προϊόν έλαβε την επίσημη άδεια του Ενιαίου Φορέα Τροφίμων να χρησιμοποιεί «ισχυρισμό Υγείας», σύμφωνα με το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, καθώς διαθέτει την ιδιότητα να προστατεύει τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων.

Όταν αναφερόμαστε στα βιολειτουργικά τρόφιμα, όπως αναφέρει ο κ.Κουρέτας στο ΑΜΠΕ, μιλάμε για τρόφιμα που μπορούν να αναγράφουν στη συσκευασία νόμιμα ότι μπορούν να βοηθούν στην άμυνα του οργανισμού. «Και τέτοια τρόφιμα είναι τα βιολειτουργικά, τρόφιμα που οφείλουν την παρασκευή τους σε κλινική μελέτη», διευκρινίζει.

Ποια είναι, όμως, σήμερα ή ποια ονομάζουμε βιολειτουργικά τρόφιμα;
Σύμφωνα με τον κ.Κουρέτα πρόκειται για τρόφιμα τα οποία δεν διαφέρουν όσον αφορά την εμφάνιση από τα συμβατικά τρόφιμα. Μπορούν, όπως ο ίδιος προσθέτει, ως τυπικά τρόφιμα να καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης διατροφής, βοηθώντας παράλληλα τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, προστατεύοντάς τον από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Τα βιολειτουργικά τρόφιμα υπάρχουν πλέον παντού στην ελληνική αγορά και η λίστα είναι αρκετά μεγάλη:
μαργαρίνη η οποία μειώνει τη χοληστερόλη,
δημητριακά τα οποία περιέχουν πολυβιταμίνες,
χάπια και κρέμες για εξάλειψη πόνων και δημιουργία ενέργειας,
βιολογική ζάχαρη σε σκόνη,
βιολογικό μαντολάτο,
αλεύρι από ίνες καρύδας χωρίς γλουτένη,
κρέμα κάστανο με κακάο και
ρούμι
(για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eatwalk.gr)

Μεταβολικό προφίλ
Ο κ.Κουρέτας και η επιστημονική του ομάδα έχουν προχωρήσει και στην εξέταση του μεταβολικού προφίλ αρκετών πολιτών. Όπως εξηγεί, σε δείγματα ασθενών που έρχονται στο εργαστήριο από διάφορα διαιτολογικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης προσδιορίζεται ο γενότυπος σε 12 γονίδια που έχουν σχέση με τον μεταβολισμό και γίνεται η μέτρηση της ενεργότητας σε έξι βασικά ένζυμα που ενέχονται στην παραγωγή και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ένας τύπος για κάθε ασθενή όπου στη συνέχεια γίνεται η προμήθεια με ειδικά βιολειτουργικά τρόφιμα.

Πηγές: health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ