Πως μπορούμε να μείνουμε νέοι, να μην αλλάζει το σώμα μας και να μην αρρωσταίνουμε ...;Ο Θεραπευτής

Μπορούμε να μείνουμε νέοι, να μην αλλάζει το σώμα μας και να μην αρρωσταίνουμε...;

Υποστηρίζεται από κάποιους ότι υπάρχει ... θετική απάντηση σε συτό το ερώτημα! Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά τα γεγονότα!

'Ενα από τα "κλειδιά" στην απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι ο μεταβολισμός. Ο μεταβολισμός με την ευρεία επιστημονική έννοια σε κυτταρικό επίπεδο  και όχι μόνο ένα τμήμα του, το γνωστό στους περισσότερους, δηλαδή μόνο αυτό που αφορά τα παραπάνω κιλά που έχουμε και προσπαθούμε να χάσουμε. 

Και εάν όντως ισχύει η θετική απάντηση στο αρχικό ερώτημα, τότε αναδύονται τα επόμενα ερωτήματα, π.χ. όπως:

-από πότε θα πρέπει κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το θέμα;
-αφορά όλες τις ηλικίες;
-οι αθλούμενοι, νέοι και μεγαλύτερης ηλικίας, πρέπει να ενδιαφερθούν;
-με τους αδύνατους τί γίνεται;
-αυτοί που έχουν παραπάνω κιλά, τι κάνουν;
-οι άνθρωποι που ήδη έχουν κάποιο απλό ή ίσως και σοβαρότερο πρόβλημα υγείας μπορούν να αλλάξουν ή να βελτιώσουν την κατάστασή τους;
-υπάρχει κάποια συμπληρωματική ή άλλη ειδική θεραπεία;

Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν αλλά από ότι φαίνεται υπάρχει κάποια απάντηση που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία.


Όπως ήδη ειπώθηκε, κάποιοι υποστηρίζουν με ενθουσιασμό ότι δεν θα γεράζαμε ποτέ ούτε θα αρρωσταίναμε εάν υπήρχε τρόπος να εξουδετερώνουμε τις "ελεύθερες ρίζες οξυγόνου" (ROS) που παράγονται κατά τη διάρκεια των χημικών αντιδράσεων, των "καύσεων" που γίνονται με σκοπό την παραγωγή ενέργειας κυρίως από τη διάσπαση των τροφών.

Οι ROS είναι δηλαδή τα κατάλοιπα, τα "καυσαέρια" αυτών των δραστηριοτήτων του ορανισμού μας και είναι ιδιαίτερα τοξικές αν συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα μας.

Ο οργανισμός μας, έχει βέβαια τον τρόπο μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών, δηλαδή της φυσικής άμυνας που διαθέτει (υπό φυσιολογικές συνθήκες) να απομακρύνει αυτά τα τοξικά κατάλοιπα, τους "πειρατές" όπως λέγονται. Αν όμως δεν τα καταφέρει τότε οι ROS καταστρέφουν, "κομματιάζουν" τα κύτταρά μας με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών που στην πλειονότητά τους είναι πολύ γνωστές. Δηλαδή π.χ. αλτσχάιμερ, καρκίνος, διαβήτης, έμφραγμα, εγκεφαλικό, πίεση, παχυσαρκία, αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκες, σπαστική κολίτιδα, πρόωρη γήρανση, άσχημη κατάσταση του δέρματος, κ.λ.π. Επίσης σήμερα είναι γνωστή η υπερβολική αύξηση των ROS σε περιπτώσεις χρόνιας λήψης φαρμάκων, και ιδιαίτερα σε χημειοθεραπείες και λήψης κορτιζονούχων φαρμάκων. Θα πρέπει να επισημανθεί το υψηλό επίπεδο των ROS σε εριπτώσεις έντονου συναισθηματικού στρες, έντονης σωματικής κόπωσης (π.χ. αθλητές)  και στους καπνιστές.

Σήμερα υπάρχει τρόπος να μετρηθεί τόσο ο αριθμός των ROS, των "πειρατών" όσο και το επίπεδο της άμυνας του οργανισμού με νέες πρωτοποριακές μεθόδους.

Με τις μετρήσεις αυτές, συνήθως βελτιώνονται εξαιρετικά κατ' αρχάς οι συνθήκες αντιμετώπισης των παθολογικών καταστάσεων που ήδη έχουν εκδηλωθεί και δεύτερον οι συνθήκες πρόληψης.

Όπως και να είναι όμως, με αυτή τη μοντέρνα ιατρική προσέγγιση ο καθένας μπορεί να μάθει σε τι κατάσταση είναι ο μεταβολισμός του οργανισμού του, τι .... είδος "καυσαέρια" παράγει, εάν χρειάζεται λίγο .... "ρεγουλάρισμα" και εάν θέλει κανένα ... βελτιωτικό των "καύσεων" ...! 

Στις μέρες μας για αυτό το θέμα της  οξείδωσης, της "σκουριάς" των κυττάρων μας λόγω του υπεβολικού αριθμού των ελεύθερων ριζών οξυγόνου και της μειωμένης άμυνας του οργανισμού μας  έχει αναπτυχθεί τεράστια επιστημονική δραστηριότητα τόσο στην ιατρική όσο στις πειραματικές επιστήμες π.χ. μοριακή βιολογία.

 
Για αυτό το λόγο, είναι σήμερα εφικτή η εφαρμογή σε εξειδικευμένους χώρους ειδικών μεθόδων προσέγγισης του θέματος της οξείδωσης και αντιοξείδωσης με θεαματικά αποτελέσματα. Σε αυτούς τους χώρους πέρα από την μέτρηση των επιπέδων των ελεύθερων ριζών οξυγόνου (οξειδωτικό στρες) και των αντιοξειδωτικών ουσιών (της άμυνας του οργανισμού) ερευνάται σε "δύσκολες" περιπτώσεις και ο μοριακός μεταβολισμός των τριων βασικών βασικών συστατικών των οργανισμών δηλαδή των πρωτεινών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων (proteomics, glycomics, lipidomics).

Σαν συμπέρασμα προκύπτει η αναγκαιότητα της εφαρμογής των δύο αιματολογικών εξετάσεων που αφορούν την οξείδωση και αντιοξείδωση σε όλες τις ηλικίες, παιδιά και μεγάλους.

Τα στοιχεία αντλήθηκαν από το βιβλίο "Metabolism and Oxidosis - Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος, Εκδόσεις Copy City, Thessaloniki.

Ένας ιατρικός χώρος που εφαρμόζονται οι παραπάνω εργαστηριακές προσεγγίσεις και προσφέρεται πλήρης κάλυψη με οδηγίες και θεραπευτική καθοδήγηση βρίσκεται και στη Θεσσαλονίκη, Κλεάνθους 16, τηλέφωνο επικοινωνίας 2310 94 40 50.

Πηγές:
-Cardiovascular Prevent Diseases,
-kardiologika.blogspot.com,
-"Metabolism and Oxidosis - Μεταβολισμός και Οξείδωση, ένα από τα μυστικά της ζωής", Δημήτριος Ζ. Ψυρρόπουλος, Εκδόσεις Copy City, Thessaloniki.

Δημοφιλείς αναρτήσεις