Η φωτογραφία μου
Η κατανόηση της Ιατρικής επιστήμης - τέχνης σηματοδοτεί το ρόλο του Θεραπευτή τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά. Ο ρόλος της Φύσης και η απόλυτη συμμετοχή της στη βασική λειτουργία του οργανισμού δηλαδή το μεταβολισμό αναδεικνύει την εξέχουσα θέση της οξείδωσης, της αντιοξείδωσης και της μοριακής βιολογίας. Η Φύση και ο Θεραπευτής γίνονται ένα μέσα από την κατ' ελάχιστο κατανόηση της Ιατρικής.
Έλεγχος και μελέτη του μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

Τσάι και καφές εναντίον ... διαβήτη!


Ο Θεραπευτής

Όσοι πίνουν τσάι και καφέ αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Η προστατευτική δράση των δύο ροφημάτων δεν προέρχεται από την καφεΐνη, καθώς την ισχυρότερη ευεργετική επίδραση έχει ο ντεκαφεϊνέ, αναφέρουν ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

Οι επιστήμονες ανασκόπησαν 18 ανεξάρτητες έρευνες σε συνολικό δείγμα περίπου 500.000 ατόμων. Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που πίνουν τρία-τέσσερα φλιτζάνια καφέ ή τσάι ημερησίως, παρουσιάζουν μειωμένες πιθανότητες κατά ένα πέμπτο ή και περισσότερο. Η ίδια ποσότητα καφέ χωρίς καφεΐνη ωφελεί ακόμη περισσότερο, αφού περιορίζει τον κίνδυνο κατά ένα τρίτο. Οι συντάκτες της αναφοράς διαπίστωσαν ακόμη ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ χαμηλώνει τον κίνδυνο κατά 7%.

Ο διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην ηλικία των 40 και αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός παράγει ινσουλίνη αλλά όχι σε επαρκή ποσότητα ή όταν η παραγόμενη ινσουλίνη δεν λειτουργεί σωστά. Η νόσος αντιμετωπίζεται με υγιεινή διατροφή και αυξημένη φυσική δραστηριότητα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται και φαρμακευτική αγωγή.

Η επικεφαλής της έρευνας, Dr Rachel Huxley από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σχολίασε ότι δεν είναι η καφεΐνη αλλά άλλες ουσίες που έχουν αυτά τα αποτελέσματα - το μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά όπως τα χλωρογενή οξέα: «Ο εντοπισμός των ενεργών συστατικών αυτών των ροφημάτων θα ανοίξει νέα θεραπευτικά μονοπάτια για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη. Αν αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν στις παρεμβατικές έρευνες είναι πραγματικές, οι συνέπειες για εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο να εμφανίσουν, θα είναι ουσιώδεις».

Πηγές: Follow your heart (kardiologika.blogspot.com) - Ψυρρόπουλος Δημήτρης & preventionmag