Το αβοκάντο και οι ευεργετικές ιδιότητες του για την υγεία!

Ο Θεραπευτής

Το αβοκάντο και οι ευεργετικές ιδιότητες του για την υγεία!

Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φρούτα, περιέχει πολλές βιταμίνες και στοιχεία που δρουν κατά του καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τα απαραίτητα μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού, προστατεύει το παχύ έντερο απο την εμφάνιση του καρκίνου, την καρδιά απο τις διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθά τις ορμόνες να βρίσκονται σε πλήρη ισορροπία. To αβοκαντο, είναι πλούσιο στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε μόνοακόρεστα λιπαρά οξέα, δρα προστατευτικά μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση του αίματος. Μια σημαντική συμβουλή: αν το καταναλώνετε στη σαλάτα, να το συνοδεύετε με πηγή φολικου οξεος ή βιταμίνης C, όπως είναι to λεμόνι, με σκοπό την πλήρη και ταχύτατη απορρόφηση του.

Πότε ωριμάζουν όμως τα αβοκάντο; Σε αντίθεση με τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τα αβοκάντο δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο. Θα πρέπει να κοπούν από το δέντρο και στη συνέχεια να ωριμάσουν. Για το λόγο αυτό είναι συχνά πιο δύσκολο να επιλέξει κάποιος ένα ώριμο αβοκάντο σε σχέση με άλλα φρούτα και λαχανικά. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς να επιλέγετε ένα ώριμο αβοκάντο και πώς να ωριμάζουν καλύτερα στο σπίτι.

Αρχικά, όσον αφορά στο χρώμα, όταν τα αβοκάντο συλλέγονται από το δέντρο έχουν ένα φωτεινό πράσινο χρώμα. Θα πρέπει να προσέξετε ότι τα αβοκάντο όσο παραμένουν στο δέντρο θα διατηρούν πάντα αυτό το πράσινο χρώμα αφού όπως προαναφέραμε δεν ωριμάζουν πάνω σε αυτό. Αν και αυτό το πράσινο  μπορεί να είναι πιο ελκυστικό, ωστόσο ένα ώριμο αβοκάντο έχει ένα πολύ σκούρο πράσινο χρώμα, σχεδόν μαύρο.

Ένας τρόπος που μπορείτε να καταλάβετε αν ένα αβοκάντο είναι ώριμο είναι η αφή.

Τα  αβοκάντο όταν συλλέγονται από το δέντρο είναι πολύ σκληρά. Σταδιακά, καθώς ωριμάζουν γίνονται όλο και πιο μαλακά. Προσοχή!! Δεν θα πρέπει να τα αφήσετε να παραγινωθούν.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι συνήθως δεν βρίσκουμε ώριμα αβοκάντο στο κατάστημα και θα πρέπει να τα αφήσετε να ωριμάσουν στο σπίτι, ειδικά εάν δεν πρόκειται να τα  χρησιμοποιήσετε αμέσως. Τοποθετώντας ένα αβοκάντο σε μια φρουτιέρα στον πάγκο της κουζίνας ,θα ωριμάσει  σε αργό ρυθμό. Αν θέλετε να ωριμάσουν πιο γρήγορα, τοποθετήστε τα σε μία χάρτινη σακούλα, κάτι που θα επιταχύνει τη διαδικασία. Για να επιβραδυνθεί η διαδικασία ωρίμανσης μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο.

Πηγές: kardiologika.blogspot.com (Δημήτριος Ψυρρόπουλος, MD, PhD)

Δημοφιλείς αναρτήσεις